Ahad, 31 Mei 2009

Fikirkan Sejenak

ZALIM
Along kurung pelanggannya yang gagal bayar hutang dalam stor.

BN kurung Speaker DUN Perak dalam stor.


SPM 10 subjek =

BM + MATE + SEJ + BI + BIT+ BIO + FIZ + KIM + EKON = Profesional

BM + MATE + SEJ + BI + BAT + PSI + PSQ + TAS + EKON = AGAMA

BM + MATE + SEJ + BI + BIT + BAT + PSI + PSQ + TAS + FIZ + KIM + BIO = Diharamkan. Golongan ini kebanyakannya akan menjadi pembangkang kerana mampu menimbang baik dan buruk profesional dengan nilai agama.

Fikir-fikrkan sejenak.

Semoga ianya menjadi zikir.

Mengingatkan kita bahawa hidup bukan hanya di Dunia.


Tinggalkan Komen Anda Sebagai Tanda Ingatan...Terima Kasih

Khamis, 28 Mei 2009

Selimut Ketakutan : Bicara Allah Kepada Kita
Perangkaan polis menunjukkan, antara kes jenayah yang selalu dilakukan oleh remaja adalah pecah rumah, rusuhan, pergaduhan sesama mereka, salah guna dadah, mencuri basikal atau motosikal (Utusan Malaysia, Januari 1992) Berdasarkan statistik, kes melibatkan remaja jelas meningkat antara tahun 1990 dan 1992. Pada tahun 1990, sebanyak 657 kes dicatatkan, diikuti 830 kes pada tahun 1991 dan 1487 kes pada tahun 1992. Satu lagi tabiat remaja yang menampakkan potensi untuk menjadi gejala yang sukar dibendung adalah kegemaran mereka membazir masa. Istilah yang popular digunakan kini adalah “budaya lepak”. Satu kajian di dua buah rumah pangsa di Kuala Lumpur mendapati sebanyak 90% remaja kaum Cina terus pulang ke rumah selepas sekolah, sebanyak 72% remaja kaum India berbuat demikian dan hanya 5.8% remaja kaum Melayu pulang ke rumah selepas sekolah (Utusan Malaysia, 11 Mac 1993) Mengulas lanjut, beliau berkata, jumlah remaja yang ditangkap pada tahun lepas juga meningkat berbanding 5,997 orang termasuk 2,889 pelajar pada tahun 2005. ‘‘Seramai 8,113 remaja berusia antara 16 dan 18 tahun ditahan sepanjang tahun lepas dan daripada jumlah itu 3,545 adalah pelajar.(Sumber : Utusan Malaysia (17/02/25007)

DISELIMUTI KETAKUTAN : SALAH SIAPA

Dan Allah telah membuat suatu perumpamaan (dengan) sebuah negeri yang dahulunya aman lagi tenteram, rezkinya datang kepadanya melimpah ruah dari segenap tempat, tetapi (penduduk)nya mengingkari nikmat-nikmat Allah; karena itu Allah merasakan kepada mereka pakaian kelaparan dan ketakutan, disebabkan apa yang selalu mereka perbuat. ( al-Nahl – 112)

Jelas.

Punca pakaian ketakutan yang terpakai kepada kita pada hari ini adalah kerana kesalahan yang berpunca dari diri kita sendiri. Kufur dengan nikmat Allah.

Saya pernah berada di zaman awal 90-an. Terasa cukup aman pada zaman itu ( pada hemat saya yang berumur 23 tahun ) jika dibandingkan pada tahun 2009, cukup mengerikan.

Saya berasama adik beradik angkat peliharaan datuk acap tidur di beranda rumah dalam keadaan pintu besar tak berkunci.

Jendela rumah usang datuk hanya berselakkan pensel recycle sebagai pengunci.

Kunci motor wakaf tersangkut di handlenya 24 jam tanpa dicuri. Itu 15 tahun dahulu.

Pernah teringat satu kes pembunuhan yang berlaku sekitar awal 1992, riuh satu negeri dan tajuk itu terpampang di dada akhbar.

Riuh kerana jarang berlaku.

Realiti hari ini, berita bunuh sudah menjadi berita sisi dan terpampang saban hari. Seolah-olah iklan wajib dalam iklaneka.

Begitu jiga kes rogol, curi, rompak dan sebagainya.

LEBIH MENAKUTKAN

Lebih menakutkan ialah, majoriti yang terlibat dengan jenayah ini adalah REMAJA dan PEMUDA.

Golongan yang sepatutnya menjadi harapan untuk memikul tampuk kepimpinan negara pada masa akan datang.

Statistik yang dikeluarkan amat menakutkan. Peningkatan kes jenayah meningkat saban tahun.

Jenayah remaja meningkat 100% sejak beberapa tahun kebelakangan ini.
Punca Masalah

.قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : كل مولود يولد على الفطرة ، فأبواه يهودانه ، أو ينصرانه ، أو يمجسانه

Sabda Rasulullah S.A.W : Setiap anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah, maka ibubapanyalah yang bertanggungjawab untuk menjadikan anaknya itu Yahudi, Nasrani ataupu Majusi.

IBUBAPA

Faktor terbesar tidak lain ialah ibu bapa. Guru pertama dan merupakan insan yang paling rapat dengan anak-anak. Ibubapa yang tanpa segan silu mengaku bertanggungjawab membesarkan anak-anak, padahal hanya mencontohi monyet menyusukan anak sahaja.

Masakan tidak, hanya nafkah, makan minum, tempat tinggal serta pakaian sahaja yang diambil berat. Yang lainnya diserahkan secara ‘tawakal’ bahawa anak itu akan menjadi baik secara natural.

Belum dikira ibu bapa yang bekerja siang malam tanpa sempat untuk menilik mata anak-anak.

Mesra dengan pelanggan dan menyinga dengan anak-anak.

Spiritual Vaccum.

Anak-anak sebegini akan mengalami kekosongan rohani lantaran tidak diasuh dengan ajaran islam disamping ketandusan kasih sayang ibu dan ayah.

Pepatah arab ada menyatakan : kekosong jiwa pemuda akan membunuhnya.

MASYARAKAT TIDAK PEDULISME

Trend masyarakat hari ini yang mengambil sikap aku tidak pedulisme cukup menyedihkan. Bahkan sikap sedemikian juga menjadi pemangkin terbesar ke arah kebejatan gejala sosial dan jenayah meningkat dengan mendadak. Falsafah tidak boleh jaga tepi kain orang harus dihapuskan secepat mungkin.

Kesedaran harus dibina bahawa dalam bermasyarakat, setiap individu berperanan dalam menjaga individu yang lain. Kegagalan dalam mepraktikkan amalan tegur menegur akan mengundang bala Allah sepertimana yang telah terakam dalam Al-Quran tentang kaum Bani Israel yang dilaknat Allah lantaran sikap mereka yang tidak menjaga tepi kain orang.

78. Telah dila'nati orang-orang kafir dari Bani Israil dengan lisan Daud dan Isa putera Maryam. Yang demikian itu, disebabkan mereka durhaka dan selalu melampaui batas. 79. Mereka satu sama lain selalu tidak saling melarang tindakan mungkar yang mereka perbuat. Sesungguhnya amat buruklah apa yang selalu mereka perbuat itu.. ( Al-Maaidah – 78-79)ROGOL DAN PENYELESAIANNYA

Sebelum mengkhiri penulisan, saya ingin mencelah dengan sedikit kajian ringkas, namun tidak malu untuk saya nyatakan bahawa seandainya cadangan ini dipraktikkan, nescaya masalah ini dapat diselesaikan.

Rogol semakin menggerunkan. Perempuan dan wanita berada dalam zon yang tidak selamat. Meski dalam rumah sendiri.

Apa tidaknya apabila ayah dan datuk sanggup merogol anak dan cucunya?

FORMULA AL QURAN

Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan tudungnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. ( Ahzab – 59)

Tutup aurat

Secara logiknya, apabila terdedah sana-sini, maka ianya akan mengundang mata untuk memandang dan memerhati. Dari mata turun ke hati. Andai hati baik, pandangan itu dialihkan dan ditundukkan, namun jika hati busuk, maka pandangan itu akan menyalakan api nafsu dan ghairah.

Kemarakan nafsu akan dihasut oleh syaitan yang sentiasa mengintai. Justeru, tidak mustahil anda akan dirogol bila-bila masa lantaran aurat yang terdedah, itu.

Ayat di atas, Allah menjanjikan untuk menyelamatkan mereka yang bertudung dengan lafaz, “ karena itu mereka tidak di ganggu”.

Mungkin secara logiknya susah untuk kita terima formula tersebut. Namun kita harus ingat bahawa itu janji Allah.

Janji itu adalah janji Allah. Dan Allah itu tidak pernah memungkiri janji.

Islam is The only solution.

Rabu, 27 Mei 2009

Impian ku

Suatu hari, saya termenung usai solat asar di Jeti kayu di Tasik DQ.

Pelbagai persoalan cuba saya rungkaikan di gigi air yang tak cemuh mencari jalan ke hilir. Biar apa yang merintang, ia hanya cabaran, bukan halangan.

Semangat inovatif air disedari hasil provokatif naqib saya, Ust Idris yang senantiasa konstruktif dalam membina anak-anak usrahnya. Provokasinya sentiasa menjadi sumber inspirasi dan menjadi motivasi.

“ nta kena manjadi seperti air mangalir..sentiasa kareatif, inovatif mencari haluan untuk terus mengalir ke hilir..hasilnya, air ini adalah air yang bermanfaat. Tak seperti air bertakung yang saban hari makin keruh dan keruh”, usrah di tepi Alor Lempah sungguh memberi kesan sehingga hari ini.

Mendamba ketenangan tasik, saya memerah untuk menyusun beberapa puzzle yang kabur. Masa depan para penghafal kod etika yang paling ulung, formula perundangan yang paling canggih dan lengkap, iaitu manual operating untuk menjaga manusia dan alam – Al Quran.

Saya hidup dalam suasana yang tenang dan dikelilingi para penghafaz Al Quran. Harusnya saya bergembira kerana dikelilingi ahli syurga di taman syurga ini. Ironisnya, saya bersikap sebaliknya.

Saya lebih banyak murung, berbanding senyum. Tambahan pula, senyuman semakin menghilang ditiup badai taklifat sebagai Yang Dipertua. Berada dikerusi setinggi itu, semakin banyak suasana yang tidak selesa yang dapat saya lihat dan perhati.

Murung mengenangkan potensi besar yang tak mampu dimanfaatkan secara total. Entah apa yang menjadi pembantut.

Bimbang dengan harapan sahabat pimpinan dari Kolej dan Universiti di luar sana yang mengidamkan bintang-bintang serta mutiara berharga bakal terbit dari ufuk timur di kaki bukit Kuala Kubu Bharu.

Kehilangan semangat menambah maklumat cukup membimbangkan.

Akhbar yang dilanggan di maktabah hanya lumat dibahagian sukan.

History di Internet Explorer tinggalan hasil carian yang tidak bermanfaat. Lebih teruk, yang boleh diistilahkan sebagai maksiat.

Saya cukup cemburu dengan sahabat pimpinan lain yang mampu menghasilkan produk yang bermutu, mampu menguasai perlembagaan, menguasai undang-undang, kaunseling, psikologi, pakar strategik dan sebagainya.

Sedang kampus saya ‘hanya’ berbangga dengan Al Quran.

Kalimat ‘Hanya’ bukan untuk merendahkan martabat Al Quran, namun sedih dengan prestasi penghafalnya.

Mungkin saya tidak patut untuk menaruh harapan tinggi saya untuk mereka pikul. Namun begitulah impian saya. Mengimpikan suatu hari nanti, lahirnya huffaz yang mampu menguasai perlembagaan negara, menguasai kerenah birokrasi lantas mengatasinya.

Menguasai dua ilmu penting, ilmu akhirat dan kepakaran dunia.

Seperti harapan Ustaz Yusuf Rawa ketika dalam ucapan dasarnya mencanangkan – dewan ulama dan intlektual - maka saya pada hari ini mengimpikan huffaz intelektual yang bakal merobah masa.

Namun, sahabat saya masih terpenjara dengan dunia qiraat dan tarannum, lupa kepada kebobrokan serius di luar sana yang memerlukan perawat yang mahir dengan bidang tersebut.

Perawat undang-undang.

Perawat rasuah.

Perawat sistem muamalat.

Perawat keruntuhan akhlaq.

Saya mengidamkan penghafal dan pengKAJI formula ulung akan menjadi perawatnya.

Kita jangan hanya mampu berbangga dengan Us Tahir yang merupakan pegawai Al Hafiz yang paling tinggi S-nya di JAKIM. Bahkan kita perlu melihat lebih jauh ke hadapan.

Sejauh ajaran islam yang mengajak penganutnya melihat akhirat sejak di dunia lagi.

Tanamlah impian untuk mengganti Najib.

Tanamlah impian untuk mengganti Dr Zahid yang telah mengundur diri dari berdebat secara jantan.

Tanamlah impian untuk menggantikan juga Khairi yang kian disingkirkan.

Tanamkan juga impian untuk Menggantikan Tuan Guru Haji Hadi dan Tuan Guru Nik Aziz.

Kerana kita adalah generasi Al-Quran unik yang dinantikan Syed Qutb.

Tanamlah impian untuk menjadi Khalifah, kerana kita pemuda pemimpin masa depan.

Alangkah bagusnya jika impian itu menjadi kenyataan.

Semoga generasi selepas saya lebih terbuka dan mampu memecahkan benteng penjara tersebut.

Sembah patik pohon Durhaka.


Dalam bulan ini dua individu penting dalam oranisasi pemerintahan Malaysia jatuh sakit. Salah satunya Paduka Tuanku Sultan Kelantan yang gering akibat serangan jantung.


Baginda dirawat di HUSM Kubang Kerian. Alhamdulillah. Kerendahan diri Tuanku amat patik sanjungi. Tuanku tidak meminta untuk dirawat di tempat-tempat ekslusif sepertimana raja-raja sebelum ini. Tuanku lebih suka untuk bernaung di bawah bumbung yang sama turut menaungi rakyat-rakyat tuanku.


Ampun tuanku beribu ampun.

Namun hari ini patik merasa teramat sedih. Duka dengan kegeringan tuanku ditambah dengan duka tuanku meninggalkan rakyat untuk berubat di Singapura.

Patik pohon sembah durhaka Tuanku!

Patik yang lemah ini ingin menyampaikan pandangan patik dalam hal ini. Dengan kedudukan tuanku selaku ketua agama islam di Negeri yang kita sanjungi ini, patik mohon sembah untuk tuankut tilik seketika bagaimana halnya pemerintah ulung islam seketika dahulu.

Bagaimana dengan halnya Rasulullah?

Bagaimana dengan Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali?

Bagaimana pula dengan Umar Abdul Aziz?

Ampun Tuanku Beribu ampun. Patik sembah durhaka dengan keputusan tuanku untuk berubat di negara jiran.

Rakyat tuanku amat sayangkan tuanku, masakan tuanku tidak yakin dengan rakyat sendiri sehingga sanggup mencemar duli menagih simpati dari Singapura?

Ampun Tuanku Beribu ampun.

Patik mohon tuanku renungi kata-kata Umar Al Khattab :

“ seandainya rakyatku kelaparan, maka akulah orang pertama merasainya, jika rakyatku kekenyanyan, maka akulah orang yang terakhir untuk menikmatinya."

Mulia sungguh sifat umar R.A yang menjadi contoh tauladan tuanku.

Tuanku, renungkan juga firman Allah :

“Dan berikanlah kepada kaum keluargamu, dan orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing; dan janganlah engkau membazir dengan pembaziran yang melampau. Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula sangat kufur kepada Tuhannya”. (Surah al-Isra: 26-27).

Pada hemat patik, tidak bagus untuk Tuanku berubat di Singapura sedangkan tuanku masih punyai tenaga kemahiran dan kelengkapan yang mencukupi di negeri tuanku. Tenaga dan kemahiran ini tak patut untuk tuanku bazirkan.

Seandainya kelengkapan di sini tidak mencukupi, bukankah lebih baik tuanku lengkapkannya dangan titah mulai tuanku, moga-moga rakyat tuanku juga turut merasainya.

Patik tertarik untuk mengisahkan cerita al-Imam al-Nawawi (631-676H) yang diminta oleh Raja pada zamannya Al-Malik Al-Zahir untuk memberikan fatwa bagi mengharuskan Raja mengambil harta rakyat untuk digunakan memerangi musuh yang mengancam negara iaitu tentera Tatar.

Tujuan itu pada zahirnya baik kerana mempertahankan negara dari ancaman musuh. Harta itu pun hendak digunakan untuk keperluan jihad.

Lalu ramai ulama yang telah dibunuh ketika itu kerana enggan mengeluarkan fatwa berkenaan.

An-Nawawi juga enggan menulis surat sokongan terhadap tindakan Raja Zahir itu sekalipun beliau tahu pengambilan harta itu untuk kepentingan negara juga. Hal itu kerana harta kekayaan istana masih belum digunakan.

Lalu An Nawawi berkata,

“Apakah telah habis harta kekayaan di istanamu? Apakah telah tuanku gadaikan segala kekayaan tunaku sehingga tuanku sanggup meminta kekayaan rakyat. Demi Allah, say tidak akan memberi fatwa untuk membenarkan tuanku mengambil harta rakyat sehingga tuanku menghabiskan dahulu harta tuanku, maka ketika itu, jika masih tidak mencukupi, patik akan membenarkannya.”

Patik pohon sembah durhaka tuanku.

Masih ramai rakyat tuanku yang melarat dan tidak mampu membeli ubat sekalipun yang patut diambil perhatian. Kasihanilah dan bantulah mereka setidaknya sebelum tuanku menyakitkan hati mereka dengan mendapatkan rawatan kelas pertama sedang mereka hanya mampu mengusapkan kesakitan itu dengan tangan mereka yang kian lemah dimamah kesakitan dan kelesuan. Sedang merak tidak mampu membeli ubat sekalipun, tuanku.

Sembah dari Patik,

Rakyat Kelantan dibawah payung pemerintahan tuanku.

Mohd Ihsan Fadhli Bin Che Min.
Patik pohon sembah durhaka Tuanku!

Baca juga : Siapa yang membazir, siapa yang patut berjimat

Selasa, 26 Mei 2009

Malu La DR ZAHIDAduh, memalukan sungguh. Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang pernah menyelia Jakim dan DQ, juga merupakan Naib Presiden Umno menarik diri dari berdebat dengan Naib Presiden Pas, Dato' Paduka Husam Musa.

Persepsi pertama dari jutaan rakyat pastinya meruntuhkan maruah UMNO. Memang meruntuhkan.

Imbalan dari itu, markah Dato Paduka Husam pasti naik untuk memenangi kerusi Timbalan Presiden Pas.

Namun, saya secara peribadi cukup sedih dengan penarikan diri NAIB PRESIDEN UMNO. Sedangkan dengan individu yang sama, dengan tajuk yang juga BESAR, Khairi yang kini sebagai Ketua Pemuda UMNO berdepan secara anak jantan di kubu kuat Pas, Kelantan.

Entah berapa kosong UMNO dipalu mutakhir ini. Sedih.

Ahad, 24 Mei 2009

Kenapa nak hafal quran ( forum )
Kenapa nak hafal quran.

Hadith Uthman R.A menjadi kebanggan para Huffaz. Hadith yang mengangkat golong yang bertungkus leumus dalam proses belajar dan mengajar Al-Quran sebagai manusia terbaik.

Lantaran, saya membawa sedikit tafsiran untuk membuka ruang ‘terbaik’ itu supaya lebih luas.

خير الناس أنفعهم للناس

Sebaik manusia adalah manusia yang paling bermanfaat.

Penafsiran terbaik itu harus disertai dengan manfaat yang bakal kita sumbangkan kepada manusia. Bukan hanya sekadar untuk memberi manfaat kepada diri sendiri. Bahkan mampu menyumbang manfaat secara syumul dan luas.

Rahmatan lil ‘alamin.

Seterusnya, saya cuba kaitkan lagi ciri-ciri terbaik dari Al-Quran.

كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ
Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah. Ali Imran 101.

TUGAS YANG LEBIH BESAR

Tugas kita bukan sahaja untuk membetulkan umat yang salah, bahkan kepada untuk menggantikan muslim warisan kepada muslim kesedaran.

Hai orang-orang yang beriman, barangsiapa di antara kamu yang murtad dari agamanya, maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Allah mencintai mereka dan merekapun mencintaiNya, yang bersikap lemah lembut terhadap orang yang mukmin, yang bersikap keras terhadap orang-orang kafir, yang berjihad dijalan Allah, dan yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela. Itulah karunia Allah, diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya), lagi Maha Mengetahui. Maidah 54.

Sudah menjadi kebiasaan yang menyakitkan, bahawa muslim warisan kebanyakannya tidak mampu menjadi muslim yang bermanfaat.

Berbeza dengan muslim kesedaran yang walaupun dicop dengan ‘orang baru’ dan orang yang tidak berpengalaman, namun mereka akhirnya menjadi tunggak kebangkitan islam.

Lihatlah nama-nama harum yang turut mengaharumkan islam. Mereka adalah orang baru yang dihantar oleh Allah untuk menggantikan mereka yang tidak bermanfaat.

Namun jangan disalahtafsirkan, saya tidak menafikan muslim warisan yang mempunyai kesedaran. Cuma saya cukup bersedih mengenangkan muslim warisan yang terus tenggelam menjunam dari memberi manfaat kepada islam.

Mereka seperti yang disifatkan oleh Rasulullah, “seperti buih dilautan”.

Kenapa nak hafal quran.

Jumaat malam.

Saya berusaha menghadirkan diri ke Darul Quran memenuhi jemputan sebagai panel forum sempena perasmian Seminar Pemantapan Al-Quran anjuran Jabatan Al Quran Darul Quran dengan kerjasama PERKEMAT DQ.

Bersama us Syafiq Jusoh membicarakan hal ehwal huffaz kontemporari yang kian kurang compatible-nya.

Saya pernah menulis setahun lepas, kenapa nak hafal quran. Cuma kali ini saya membentangkan tajuk itu secara verbal. Lebih tuntas, lebih jelas.

Saya cuba untuk memahamkan peserta, view sebenar tugas dan peranan huffaz.

Persoalan kenapa nak hafal quran kebiasaannya dijawab dengan jawapan yang cukup menyedihkan.

Tugas menghafal quran hanya digambarkan sebagai tugas yang kecil. Natijahnya hanya untuk menjadi imam besar dan kecil.

Mengambil sedikit cuma peranan sebagai asas untuk menghafal quran menjadikan para penghafaznya sebagai burung kakak tua. Sedangkan tugas hamalatul quran adalah pentafsir kepada al-quran yang menjadi formula kecemerlangan kehidupan insan.

Kita tak perlu menonjolkan ke’masyi’an untuk menjadi manusia yang bermanfaat, tapi kita perlu menawarkan kemahiran walaupun satu untuk memberi sumbangan. Pun begitu, bukanlah bererti masyi itu tak perlu. Yang terbaiknya tetap masyi + mahir.

Kemahiran yang bersumberkan Al-Quran.

Apa kemahiran itu?

Kefahaman tentang sirah?

Fiqh wa usuluh?

Sekali lagi saya memohon para pembaca untuk tidak menjumudkan kalamullah. Al quran bukan hanya sekadar sumber ilmu yang berkonsep ‘islamic’ semata-mata.

Bahkan al-quran itu adalah FORMULA. Formula yang harus diKAJI bukan diHAFAL semata-mata.

Bukan niat saya untuk menyalahkan tujuan murni si penghafal. Namun dengan niat tulus ikhlas untuk menyedarkan bahawa Menghafal tanpa ada keinginan untuk mengkaji formula agung itu merupakan kerugian yang amat menyedihkan. Dan kesedihan itu saya cuba salurkan kepada para peserta supaya mereka sedar akan kewajipan yang sedang mereka pikul.

Saya berusaha untuk mengajarkan mereka untuk memancing ikan. Bukan memberi mereka ikan.

Menyelesaikan real problem untuk mengatasi present problem.

Punca masalah merudumnya semangat `masyi’ quran di kalangan pelajar Darul Quran bukanlah dari kejahilan mereka tentang cara dan teknik untuk masyi, bahkan mereka jahil tentang tanggungjawab besar dan agung yang mereka pikul memerlukan kemasyian dan kesungguhan mengasah minda serta mengukir kepakaran untuk menjadi manusia yang bermanfaat.

Kejahilan tentang besarnya peranan yang mereka pikul menjadikan mereka manusia yang malas, lesu dan kurang menggunakan minda segar yang diisi al quran itu untuk mengkaji dan meneliti, berfikir dan akhirnya bertindak.

Mereka lebih suka untuk mencari waktu rehat dari waktu memberi manfaat. Sedangkan sahabat-sahabat mereka diluar sana bertungkus lumus berhadapan dengan masalah di medan sebenar. Sedang huffaz di DQ masih terkurung dalam medan fantasi. Fantasi untuk masyi tanpa disertai dengan kaji dan teliti.

Teringat kata-kata Abdullah Ibn mubarak kepada Fudhail Ibn 'iyadh yang sedang beribadat di Masjid Nabi.

" wahai 'abid dua tanah haram, andai kamu melihat kami sedang berjuang di medan realiti untuk menymbang kepada umat, necaya kamu akan merasakan bahawa ibadat yang kamu lakukan itu sebenarnya hanyalah mainan, janggut kamu basah dengan air mata sedang kami berlumuran darah"

Wahai huffaz, janganlah hanya mampu berbangga dengan hadith Uthman: “sebaik kamu adalah merak yang belajar al quran dan mengajarkannya kepada orang lain”.

Lupa dengan satu lagi sabda nabi : “sebaik-baik manusia adalah manusia yang paling banyak memberi manfaat”.

Ya ma’syaral qurra’..irfa’uu ruusakum..qod waddhohalkumu al toreeq…

Bangkitlah duhai huffaz, bangkit menyelamatkan ummat…

Baca Juga Kenapa nak Hafal Quran 1

Tribute Untuk Adik


Senyuman terakhir ibu hari ini...

23 Mei tarikh keramat buat adik saya. Beliau kini selamat berdaftar sebagai pelajar Tamhidi Syariah dan Undang-undang di Universiti Sains Islam Malaysia.

Sepanjang perjalanan, ibu menghabiskan sisa waktu yang berbaki sebelum berpisah dengan adik sebaiknya. Kasihan ibu, sendirian pasti di rumah selepas ini. Hanya berteman ayah. Saya mungkin tidak banyak waktu yang boleh diluangkan bersama ibu.

Adikku, sungguh besar harapan ibu ingin melihat anak-anaknya berjaya.

Bukan berduit ibumu untuk menyara sepenuhnya pengajianmu. Namun bukan kepalang usahanya untuk memudahkan urusanmu. Ayah juga begitu. Kesepuluh anaknya tidak terhantar, namun anak tirinya kini diusahakan untuk menghantar sama.

Adikku, sesungguhnya, banyak mata sedang tertumpu kepada keluarga kita. Keluarga Wahab Maryam. Keluarga yang pernah menjadi tunjang pergantungan di kampung. Keluarga orang alim.

Banyak juga mata-mata yang tertumpu kepada kita. Yang baik, alhamdulillah, cuma dibimbangi, mata yang mengintai keburukan untuk disebar luaskan. Lantaran hasad mereka kepada keluarga kita.

Adikku yang disayangi..

Tinggi juga harapan ayah dalam diarinya yang kini masih ku simpan.. harapannya kita menjadi insan yang bertaqwa, biar apa gelaran yang diraih.

Harapnya agar kita menjadi insan yang bermanfaat, menyumbang jasa.

Adikku..

Sesungguhnya ketika ini, ibu kesedihan lantaran kesepian dan kesempitan.
Berjanjilah duhai adikku, betkadlah bersama ku, bahawa kita akan tukarkan duka wajah ibu suatu hari nanti dengan langkah kita pada hari ini.

Adikku, berjanjilah untuk mengubat luka hati ibu di hari esok. Berjanjilah bersamaku untuk mengukir senyum diwajah kusam itu bila dengan senyuman yang bercahaya di wajah yang kian dimamah usia itu.

Adikku, kesunyianmu di sana bakal hilang dengan kehadiran rakan-rakan dan kesibukan pelajaran. Namun, kesunyian ibu dirumah hanya diubati ayah yang kian uzur dan cicipan unggas yang berzikir.

Adikku, tersuskan usaha menggapai kejayaan, kerana restu ibu bersamamu. Tekadkan kakimu di perantauan untuk pulang membawa senyuman di hati ibu.

Ikhlas dari kekandamu.


Khamis, 21 Mei 2009

All The Bestkah?

Semalam. Saya menerima satu mail dari seorang pembaca blog saya.

Pembaca setia katanya.

“ana terkadang terasa begitu iri hati membaca cerita nta…segalanya baik..samada cerita family, sahabat, usrah, tempat kerja, seolah-olah segalnya menurut skrip yang nta rancang.. ana cukup tak boleh terima bila nta bergembira waktu excdent..cukup pelik…tak macam hidup ana yang penuh belenggu…nta anak sulung, tp bgitu bebas membuat keptuusan, ana sentiasa dikongkong...”

E-mail begitu menyebabkan saya termenung seketika.

‘All the best’kah hidup aku?

Persoalan yang bakal saya jawab sendiri. Cuma yang membezakan, ikhlas atau berselindung.

Saya cuba untuk memahami sahabat tersebut. Latarbelakangnya, sikap serta cara melihatnya saya selidiki.

Positifkan keadaan

Tak dinafikan bahawa setiap manusia yang bernyawa pasti ada tekanannya. Pasti ada ujian yang melanda, bala yang menimpa, musibah yang menjemput hati supaya tabah mendahului amarah.

Maka, sebagai manusia realiti, saya juga tak terkecuali begitu. Cuma, mungkin yang berbeza, saya belajar untuk melihat sesuatu melalui banyak dimensi dan cuba untuk mengambil sudut terbaik.

Kalau diikutkan kebiasaan, saya cukup berhak untuk tertekan sewaktu kemalangan di Kepong tempoh hari. Dengan ketiadaan duit, kesuntukan masa, kereta yang dipinjam cuma, langgar orang lagi..sudah tentu tekanan yang datang begitu berat. Kalau saya menangis pada waktu itu, tak siapa akan mengatakan bahawa saya pondan dan sebagainya.

Tapi, apa yang saya cuba adalah untuk melihat sebaliknya.

Tangisan, tekanan dan emosi tak akan menyelesaikan masalah. Tambahan pula, peranan saya selaku ‘abang’ pada waktu itu.

Ke’abang’an itu sedikit sebanyak membantu saya untuk belajar menekan butang pause, berfikir secara rasional bukannnya dengan emosional.

Selalukah begitu..?

Saya tetap manusia. Dengan erti, adakalanya juga saya akan tertekan, bermasalah dan buntu.

Apa yang saya ceritakan di laman maya ini bukanlah gambaran sebenar kehidupan seharian saya. Cukup sedikit maklumat dan perkongsian yang saya tulis berbanding apa yang saya hadapi secara realiti. Namun, untuk menulis sesuatu yang kita sendiri tidak ingin untuk mengimbaunya sebagai kenangan cukup susah dan memeritkan. Maka, kebanyakan cerita dan perkongsian saya adalah sesuatu yang positif atau sedang dalam proses mempositifkannya.

Contohnya, ibu saya pernah terasa hati apabila saya lewat menghubunginya setelah cukup haul seminggu.

Saya juga pernah tertekan dengan masalah dan musibah yang menimpa-nimpa. Dengan harta yang semakin mengering dari saku dan dompet.

Tertekan dengan tanggungjawab yang banyak tak tertunaikan. Serabut dengan perancangan masa hadapan yang belum tentu ke mana.

Tertekan dengan tugas dan kerja, tugas dan tangungjawab. Di tempat belajar, bekerja dan di rumah.

Kerana saya juga seperti anda, seorang manusia.

Justeru, di mana punca kekuatan saya. Jika saya jawab Allah, ramai akan berpandangan sinis.

“fuh, hebat la awak, bila tak ada duit, minta doa..”

Ya, bukan sebodoh itu. Ketetapan Allah juga perlu diikuti. Usaha untuk pembaikan itu wajib didahulukan sebelum dipintal dengan sekuntum doa.

Lalu jawapannya adalah, saya mempunyai ramai teman.

Bukan teman, tetapi kawan.

Bukan juga, tetapi sahabat.

Ya, sahabat. Namun bukan sebagrang sahabat.

Sahabat seagama yang bukan diikat dengan harta, bukan dengan talian keluarga, tapi dengan agama. Ikatan aqidah hasil bai’ah dan syahadah kepada tuhan yang esa.

“bukankah aku ini tuhan kamu,” lalu mereka menjawab, “bahkan ya”.

Dialog jutaan tahun dahulu menjadi saksi kekuatan.

Manusia bersinergi.

“ nta makan apa hari ni?”

“nasi kukus”

“hui, sedapnya, berapa harga?”

“ lima ringgit malaysia”

“ isy, mahalnya..tak patut betul..cekik darah punya orang”

Seketul peha ayam goreng berempah, sepinggan nasi putih yang dimasak dengan cara kukus dan sedikit kuah serta sambal bernilai RM 5.

Mahal?

Cuba fikirkan, betapa senang dan bertuahnya kita hasil sinergi sesama manusia sehingga kita mampu menikmati sepinggan nasi kukus hanya dengan membayar RM 5.

Andainya sinergi itu tak ada.

Maka untuk menikmati sepinggan nasi kukus, anda perlu memelihara ayam, sembelihnya, masak. Untuk memasak, anda perlu menanam kunyit,lengkuas, halia dan mengkondensasikan air laut untuk dijadikan garam serta menanam sawit untuk mendapatkan minyak sawit demi menggoreng seketul peha ayam berempah.

Bagaimana pula dengan beras? Sambal cili dan dalca timun? Kuah kari?

Sinergi yang cukup indah untuk dihayati. Sinergi yang menjadi sumber tenaga.

Namun di manakah sumbernya..?

Saya menjumpainya pada tanggal 28 mei 2006 di Darul Quran. Usrah yang membina kekuatan saya. Dari insan biasa yang terlopong speanjang masa di Haluan Siswa, terketar-ketar dan bisu saat Mafatih Mahabbah sehingga kepada Setiausaha Hewa, Timbalan Pengerusi Aqrab dan akhirnya sebagai Yang Dipertua PERKEMAT DQ.

Nama-nama seperti Idris, Izwan, Yusran, Syaukani, Hayyi, Azan, Khalil, Hashrul dan Syahrul adalah nama yang menjadi sumber sinergi dan tulang belakang kebangkitan.

"Ooo, maksudnya nta ni jenis yang tidak proaktif la, sebab terpaksa bergantung dnegan orang lain untuk menjadi hebat..."

Antara sinergi dan proaktif. Itu bukan persoalannya. Saya tidak menjadikan Sahabat seperjuangan saya sebagai asas untuk menuju perubahan dari tak hebat kepada hebat. Namun, peluang sinergi yang ada, saya pergunakan sebaiknya.

Di antara dua situasi ketika anda dalam kesusahan, yang mana menjadi pilihan.

Anda ditimpa musibah dan ada yang memehami serta sudi berkongsi akaun bank untuk menyelamatkan anda, disamping anda tetap proaktif untuk menyelesaikan masalah.

Atau, anda bermasalah dan anda hanya proaktif berseorangan untuk menyelesaikan masalah anda sendiri secara sendirian.

Pilihlah yan mana satu.

Saya cukup bertuah, mensyukuri nikmat Allah yang mengurniakan saya peluang untuk merasai batapa haibahnya kekuatan sinergi dengan talian aqidah. Dan saya cuba untuk merasakannya kepada mereka yang berada di sekeliling saya.

"tidak sempurna iman seseorang itu sehinggalah dia mencintai sahabatnya sepertimana dia mencintai dirinya sendiri"

Jadi, kepada pembaca yang iri hati dengan pengalaman saya, berusrahlah untuk mencari sinergi dikalangan makhluq Ilahi.

Rabu, 13 Mei 2009

Engkaulah ratu hatiku..

Hari Ibu.

Saya menghubungi ibu dari Kuala Lumpur. Sehari sebelum hari ibu, saya terbang bersama Saga baru kesayangan ibu dari tangga rumah ke Kuantan, seterusnya ke KL.

Sebelum mula perjalanan, ibu berpesan..

" Bawa kereta baik-baik...bukan sayangkan kereta, tapi sayangkan anak lelaki tunggal..kereta, kalau rosak boleh dibaiki, kalau tak ada duit, boleh berhutang..anak, kalau rosak, tak ada spare part.." pesan ibu sambil matanya merenung tepat ke arah mata saya.

Tangan ibu saya kucupi, kemudian ke pipi dan dahi.

Masuk ke kereta dengan kaki kiri, bertolak. Dalam perjalanan, mutiara jernih mengalir lagi. entah kenapa, sejak kebelakangan ini, air mata lelaki saya begitu murah untuk mengalir.

Dua minggu lepas, dua saman laju bertandang ke rumah. Sedikit leteran ibu singgah menjadi tazkirah yang paling baik di dunia. Tapi, sewaktu saya jejakkan kaki ke rumah, ibu tidak pernah mengungkit akan hal itu.

Itulah kasih ibu. Kasih yang tak berbayar dan tidak akan terbayar.

Kasih Ibu, Kasih sejati.

Minggu depan, 23 hb, adik bakal mendaftar sebagai pelajar Tamhidi Syariah dan Undang-undang di USIM.

Tahun ini juga, insyaAllah, saya akan terbang ke seberang laut.

Mengenang itu, ibu tiba-tiba bersuara tika makan malam bersama.

"mungkin ni makan malam empat orang, lepas ni tinggal empat mata je la, saya tengok kat awak, awak tengok kat saya.." ibu memandang pinggan nasi selepas mengalihkan pandangannya dari ayah.

" malam ni, lauk telor goreng tawar masih manis lagi, lepas ni, lauk ayam pun jadi tawar la..." kelam suara ibu dari dadanya.

"lepas ni, telor kat kedai Azhar tak laku la, sebab pelanggan tetap dia dah ke Jordan..." adik perempuan saya cuba menyinarkan suasana.


"ehem", saya membetulkan kedudukan kerongkong yang sempit. Ketawa tak mampu dilepaskan. Ibu sedang menyampaikan isi hatinya.


Usai makan, saya menghulurkan buku "Bidadari Dari Timur" kepada ibu.

Sambil itu, saya mendampingi ibu.

" Ma tak bagi abang belajar jauh ke?" saya cuba mencari kepastian.

" Bukan begitu maksud ma..bukan tak bagi belajar jauh..cuma..." Suara ibu tersekat.

" Eherm...cuma, ibu mana yang tak sayang kat anak dia..kalau boleh, dia nak tengok anak-anak dia setiap hari, setiap jam, setiap saat.." Perasaan ibu lerai.

Air matanya merembes sama laju dengan untaian manik di pipi saya.

Teringat suatu ketika dahulu.

"Di Nilam Puri (KIAS) tu, tak ada ijazah ke..". Ibu pernah bertanya begitu ketika saya menyampaikan hasrat untuk ke Mesir bila mendaftarkan diri sebagai calon STAM.

Terkenang kesunyian ibu selama 16 tahun sepeninggalan ayah. Ibu sendirian mendidik anak nakal seperti saya.

Pantang lewat sampai ke rumah, ibu pasti menyusur dengan motor pusaka peninggalan ayah, menjejaki anak lelaki nakalnya. Kadang-kadang saya mandi sungai, kadang-kadang saya terjun sawah mencari lampam, keli dan haruan.

Jarang-jarang saya mencuba teknik baru menunggang motor dengan motor kawan.

Semuanya itu membimbangkan ibu.

Ibu bimbangkan anaknya rosak, punah menjadi sampah masyarakat. Ubat ibu waktu itu bervariasi. Kadang-kadang berakhir dengan libasan rotan yang hinggap.

Tidak seperti anak zaman sekarang. Ibu pernah berkongsi bersama teman sejawatannya, ibu tunggal.

" anak aku, nakal juga.. tapi kalau rosak pun, bukan rosak akidah..mandi sungai, naik pokok..anak zaman sekarang, tengok vcd lucah, gambar lucah, internet, tu semua rosak pemikiran..susah nak diubati.."

Namun, setiap kali selepas merotan saya, ibu pasti menangis dan menyebut nama ayah. Rotan yang ditinggalkan ayah itu hanya diguna bila kenakalan saya memuncak.

Betapa susah ibu memikul tugas lembut seorang ibu dan tugas tegas seorang ayah.

Malamnya, bila saya nyenyak tidur, pasti ibu datang mngusap ubun-ubun dan membacakan doa :

Ya, Allah, kau kurniakan kepada ku dari pasangan ku dan anak-anakku sebagai penyejuk mata, dan jadikan kami imam (ketua) kepada orang muttaqin.

Pernah saya tersedar saat ibu menyapu ubat ke tempat luka hasil libasab rotannya ke tempat tak berbaju saya. Ibu menangis saat itu.

Dan hari ini..

" San, maafkan ma ye...dulu ma rotan, cubit..." Ibu menangis lagi.

Saya semakin sebak.

Tanpa kalimah di lisan, hati saya berbicara:

Ibu, rotanmu membentukku, Leteranmu pemanis hatiku, Cubitanmu mengukir peribadiku.. Semuanya kerana hasrat ibu yang tinggi, menginginkan daku menjadi insan soleh..berperibadi tinggi..muslim sejati..

Tiga tahun lalu, saya memperkenankan pinangan untuk ibu, saya menjangkakan bahawa ibu pada suatu hari nanti akan memerlukan teman pengubat kesunyian saat kami berdua melangkah luas menyambung pelajaran.

Dan hari ini, dalam kesayuan, saya menaruh harapan kegembiraan. Ibu sudah berteman. Ayah pasti akan menjadi ayah sejati menemani kesunyian ibu.

Ibu..engkaulah ratu hatiku...
Bulan bersedih

"Bukan kawan la ma, abang..." Nov 2007.

Ayat yang paling menyentuh hati ini bakal saya ingati sampai akhir hayat.

Hari ini, 12 Mei 2009. Saya di KLIA bersama Syaukani, Yusran, Rahim, Redzwan , Mahmud, Hafizan dan beberapa sahabat lain untuk menghantar beberapa orang adik beradik yang bakal menyambung perjuangan di dataran Syam.

Azan, Khairi, Arif, Fatimah dan Kak Khalijah. Mereka bakal menjadi tetamu dataran Syam. Bumi Anbiya' yang penuh barakah. Itulah isi kandungan doa Nabi Muhammad S.A.W.

Terasa sayu saat menerima ucapan salam kasih sayang dari mereka, terutamanya adik bongsu GEGAR, Azan sebelum melangkah pergi. Riak wajah yang dipaksa keras untuk tidak banyak mengalirkan air jernih. Namun, untaian mutiara itu ikhlas menuruni pipi, menjadi lidah bagi hati kecil yang bersawala.

Kehadiran Abg Idris meski sibuk dengan tugas menjaga ummah cukup memberi kesan. Naqib yang tak kenal erti lelah dengan usrah. Seolah usrah menjadi makanan ruji. Tabik. Air tangannya cukup memberi kesan yang merubah kami menjadi sekarang. Gegar Corp. Ikon usrah di DQ.

Melambai tangan saat mereka turun ke Terminal cukup syahdu. Tangisan mama yang melambai kepada anak bongsunya meruntun hati.

Mereka pergi, aku masih di sini. Menunggu giliran untuk menyambung sisa perjuangan.

Di Medan Mu'tah atau di Bandar Nabi.

Ya Allah, permudahkanlah urusan mereka untuk menjadi insan yang bermanfaat kepada makhluq-Mu.

BULAN BERSEDIH

Dalam perjalanan paling soleh, saya hanya memandu 80kmj dari Bentong ke Kuantan. Sepanjang perjalanan, saya dan Syaukani membelek helaian kenangan bersama Azan dan Khairi. Pahit manis di Darul Quran yang menjadi asam garam yang mendewasakan.

Ya, bulan turut bersedih, bagaikan kami yang sedang kehilangan seorang adik yang disayangi.

Terima kasih jaga aku... Syaukani kelu mengingati kalimat itu. Kasih si pemberi sudah tentu beratus kali ganda dari kasih si penerima.

Perasaan lerai. Kami sekali lagi tersedu. Kini mengenangkan masa depan yang masih kelabu.

Ya Allah, permudahkanlah urusan kami...untuk membantu agama-Mu.

Selasa, 5 Mei 2009

sebuah catatan

Usai pertemuan bersama ikon, Ust Hasrizal di Cheras, saya bergegas ke UKM. Bertemu mata dengan naqib, meski hanya beberapa detik cuma.

Kembali ke DQ, bertanyakan khabar tentang generasi baru. Diploma 09-12. Beberapa orang junior yang pernah merasai air tangan saya menapak ke sana. Moga menjadi insan yang bermanfaat di bumi barakah itu.

Berpagi, saya meneruskan musafir ke Kuantan. Singgah sebentar di Bentong. Mohon simpati seorang sepupu untu mempromosikan jualan baju Brotherhood.

Terus lagi ke Kuantan. Menghantar Syaukani pulang le rumah.

Terus lagi dari Kuantan ke Kelantan. Menunaikan tugas sebagai guru pengiring PKBM (L) di Kem Rehlah, Pantai Bisikan Bayu, Semerak, Pasir Puteh, Kelantan.

SUASANA KEM

Selepas memakirkan kereta di bawah teduhan Rhu rendang, laungan kalimah yang menggentarkan hati kedengaran.

" TAKBIR"

" ALLAHUAKBAR"

Aik, ni perkhemahan PKBM atau tamrin pemuda kawasan...? Getus hati saya.

Cerita bersambung kalau ada manfaatnya...