Selasa, 24 November 2009

Cerita Anak Khatulistiwa

P/S : Cerita ini cukup berkaitan dengan yang hidup, mahupun yang telah mati. Tujuan ianya diceritakan semula adalah untuk diambil iktibar oleh mereka yang masih hidup. Samada menghirup nafas  dari oksigen  bekalan Tropika di Khatulistiwa malahan yang menghirup udara di garisan ekstrim, Mediterranean. Iktibar yang baik adalah dengan membacanya dengan kaedah : Al-I'tibaar bi 'umuum al-lafz, laa bi khusuus al-Sabab...Terima Kasih.

Tepat jam 5.30 pagi. Jam surau berjenama Protime sumbangan ahli korporat berdecit-decit.

Azan berkumandang dari corong speaker TOA Model TC-650 M, buatan asli diimport dari negeri matahari terbit, Jepun. Jelas dan nyata. Menggerudi anak telinga yang masih nyenyak tidur. Ayam jantan Khatulistiwa pula sudah kering anak tengkuknya memanggil-manggil anak Adam ke masjid.

Namun, tentera syaitan yang berikrar dihadapan Allah, bahawa hidup dan matinya akan diwaqafkan untuk menyesatkan anak-anak Adam tidak akan lena. "Sejuk diluar sana, 27 darjah selsius...tidurlah.." Bisik anak murid Azazil.

Jumaat, 20 November 2009

Wasiat Terbuka Untuk HuffazTeruskan Manhaj Kebangkitan Generasi Al-Quran

Tulisan ini adalah khusus untuk sahabat Darul Quran. Ditulis sempena Muktamar PERKEMAT DQ tahun 2009. Diulang siar sempena Muktamar PERKEMAT DQ 2010.

Assalamu'alaikum warahmatullah wabarakatuh.

Sewaktu warkah ini ditulis, para sahabat di Darul Quran semestinya telah selesai memilih pimpinan yang berkenan di hati masing-masing. Bahkan sedang bersiap sedia untuk bermuktamar pada keesokan harinya.

Selamat bermuktamar.

Pertamanya, sekalung tahniah dan takziah kepada mereka yang bakal memikul amanah yang maha berat dan tidak pernah terfikir untuk memikul jawatan itu. Apa yang kalian bakal rasai esok dan  hari  mendatang adalah apa yang saya dan kami pernah rasainya dahulu. Jalan saya dan jalan kalian adalah sama. Jalan khidmat yang tak akan menjanjikan pulang keduniaan.

Rabu, 18 November 2009

'Puzzle' Peduli : Satu Pencerahan

"Zul, baca akhbar hari ni..? ada berita besar..."
"Aduh nta, kita di jordan ni..kat sini mana ada utusan, berita harian atau metro..."
"Internet 2MB dirumah nta tu untuk apa...?"


"Pas bergolak sekarang ni..."
"Ye ke..? tak tau pun..."


"Umno dan MCA pon ada krisis jugak ye.."
"Ana tak minat la politik ni syeikh.."


"Ada junior kita meninggal di Malaysia..."
"Apa kita boleh buat...? lagi pun mana sempat kita nak melawat..."


"Kat sini pon ada orang hisap rokok juga ye.."
"Alah, biarkanlah dorang, apa kita nak sibuk-sibuk pula.."

Sabtu, 14 November 2009

Manhaj Qur'ani, Praktikal Insani

Selalu benar hinggap di telinga saya pesanan ibu sewaktu saya kecil dulu. Pesanan yang melambangkan kasih sayangnya yang tidak terhingga kepada saya dan kami, anak-anaknya. Ibu selalu mengingatkan kami tentang haramnya bersiar-siar, haramnya berkawan dengan budak 'jahat', haramnya mandi sungai dan sebagainya.

"Mulai sekarang, mak tak benarkan kamu keluar rumah....kalau keluar juga, nantilah kamu..." begitu gertak ibu suatu ketika dahulu. Saya tidak dibenarkan keluar rumah, selepas keputusan peperiksaan percubaan UPSR tidak mencapai target sepatutnya.

Pastinya jiwa muda saya cukup memberontak. Kawan-kawan kesayangan, aliran air sungai yang dirindui, kayuhan basikal tua, malah kadang-kadang motor pusaka ayah akan saya uli jika berkesempatan. Itulah syurga saya.

Syurga kanak-kanak yang masih buta, apa itu dunia dan apa pula peranannya.

Selasa, 10 November 2009

Sebuah Catatan : Rindukan Makkah

p/s : Biarlah potret yang menjadi jurubahasa saya dalam menterjemahkan bahasa kenangan ini. Bahawa hati-hati yang telah terikat dengan ukhuwah itu, pastinya mudah memahami sedang saya pula hilang seribu kata untuk menafsirkan sejelasnya. Sebuah kenangan yang mengajar erti kehidupan.


Nasirin dan Tarmizi sewaktu dalam flight ke Jeddah ( semacam tahu akan bersama )

Semalam, saya terkenang beberapa orang sahabat. Semuanya bermula apabila pesawat Royal Jordanian terbang rendah melewati sutuh Dar Muttaqin, teratak pejuang muda di bumi Syuhada', Mu'tah.

Sabtu, 7 November 2009

Kunci Syurga, Kunci Neraka

"Geddesh?" saya bertanyakan harga caj telefon yang saya gunakan kepada Ahmad, tuan empunya kedai tersebut.

"Liratain khamsa sab'ien..", jawabnya sambil tersenyum selepas mengetuk-ngetuk mesin kira di mejanya. 2.75 JD. Bersamaan dengan RM 14.50. Sejam 5 minit saya berkongsi cerita bersama ibu di Malaysia. Cerita saya mungkin hanya 5 atau sepuluh minit. Selebihnya, saya akan menemani sepi ibu dengan menjadi pendengar setia di corong telefon, di kedai terpencil di pekan Mu'tah, Jordan.

Begitulah rutin saya setiap petang Khamis.

Selasa, 3 November 2009

Dr. Ra'ud Pun Ketawa...

Hampir dua bulan saya mengikuti sistem pengajian di Jordan, secara khususnya di Universiti Mu'tah. Pelbagai ragam manusia yang saya ketemu. Dari yang bertudung litup seluruh tubuh sehingga ber'telanjang' dengan bonggol unta di kepala. Itu yang wanita. Lelaki pula, dari yang berjubah kemas sehingga berpelikat dan bebaju pagoda untuk ke kelas.

Itulah ragam manusia yang harus saya hadapi.

Bagi semester (fasal) pertama ini, saya mendaftar sebanyak lima madah, lebih satu dari saranan abang-abang senior. Al Maklumlah, umur dah lanjut, tak sanggup untuk menghabiskan masa terlalu lama untuk Ijazah Sarjana Muda. Lima madah tersebut ialah, Ulum Al-Quran ( sains Al-Quran? ), Ulum Hadith, Ulum Askari ( Sains Tentera ), Madkhal Fiqh dan Hadhrah Islamiah.

Subjek yang paling saya minati ialah subjek Tamadaun Islam (Hadarah Islamiyah). Namun minat itu sedikit pudar dek bertukarnya tajuk Tamadun Islam kepada 'Tamadun Arab Islam'. Saya melayu muslim terasa panas cuping telinga. (kadang-kadang). Namun, saya cuba sedaya upaya untuk berlaku adil terhadap ilmu dan pemberi ilmu. Setiakan hati menadah ilmu dan maklumat yang dicurah, namun mengasah minda untuk menapis keladak yang mungkin datang dari lautan ilmu itu.

Subjek Ulum Hadith pula diajar oleh  Dr. Mustafa Abu Zaid. Dr. yang cukup terkenal sebagai pensyarah yang cukup menyayangi Malizi, sehingga ada segelintir arab yang tidak selesa dengan keadaan itu. Beliau juga terkenal dengan obsesnya beliau terhadap harakah islam di Malaysia, PAS.

Pernah satu hari, beliau berbisik di telinga saya dan bertanya : "Nta min BAAS...? (PAS)" ( kamu ahli PAS? )

Selepas mendapat respon dari saya, beliau menepuk bahu, lantas tersenyum dan berkata : Ahsanta ya bunay,ana uhibbuka... (bagus wahai anakku, aku sayangkan kamu...)

Satu lagi subjek yang saya minati ialah Madkhal Fiqh. Dr. Syuwesh yang pakar dalam bidang Fiqh dan Usul Fiqh itu pasti akan menghilangkan mengantuk saya dengan teknik penyampaiannya yang cukup jelas melalui bahasa arab fushahnya.

Subjek terakhir, Ulum Askari. Subjek yang diwajibkan oleh kerajaan Jordan kepada seluruh penuntut Universiti di Jordan. Seubjek ini diajar oleh seorang Sarjan dari Janah Askari, Jamiah Mu'tah. Pada awalnya saya agak mengantuk lantaran bahasanya yang cukup laju, tambahan pula, saya ketiadaan buku rujukan. Selapas buku rujukan saya miliki dengan harga 4JD (RM 20), barulah saya sedari bahawa subjek itu juga cukup menarik.


HARI INI DALAM SEJARAH

Hari ini dalam sejarah. Selepas peperiksaan awal Madkhal Fiqh, saya ke kelas Ulum Al Quran. Dr Ra'ud pasti digeruni dek kerana matanya yang bulat dan ketegasaanya sewaktu mengajar. Kekadang, tepukan tangannya ke meja cukup baik dan praktikal untuk membunuh mengantuk yang mungkin hinggap di sesetengah mereka yang 'keletihan'. Ayyu mulaahazah, ayyu su'aal...mein yaqra'? . Antara yang menjadi trademark Dr. Ra'ud.

Hari ini, perbincangan berkisar tentang Naskh dan Mansukh Al-Quran. Lebih seminggu tajuk ini diuli untuk memahat kefahaman yang mendalam ke dalam minda kami. Perbincangan tentang hukum-hukum syariat yang dipadam dari konteks penggunaan dan amalan pada hari ini cukup menarik. Ayat 'iddah, pengharaman arak dan beberapa ayat dan contoh hadith dikeluarkan sebagai asas perbincangan.

Sebelum kelas berakhir, seorang sahabat dari Filipina bertanya soalan :

"Dr, bagaimana dengan hukum tudung pada hari ini...?", pertanyaan yang mengurniakan beliau markah  musyarkah dalam perbincangan. Dr Ra'ud memberi respon yang cukup baik melalui kaedah 'jalan terbaik dan jalan paling selamat' serta kaedah, al-dharurah tubih al mahzurah.

Untuk penjelasan Dr. Ra'ud membuat analogi dengan mebayangkan si penanya sebagai suami yang sedang berhadapan dengan isteri yang bakal melahirkan anak.

" Apa yang akan kamu buat bila isteri kamu nak melahirkan anak...? : Tanya Dr Ra'ud.

" Saya akan cari hospital yang menyediakan perkhidmatan perbidanan Islam..."  Jawab sahabat tersebut.

"Kalau tak ada perbidanan Islam?"

"Saya hantar ke hospital biasa, tapi minta doktor perempuan yang menguruskannya...."

"Kalau tak ada doktor perempuan...? Dr Ra'ud terus memberi provokasi.


"Saya jadi bidan sendiri..." jawab sahabat tersebut dengan serius.

Seluruh kelas gempa dengan deraian hilai tawa mereka yang faham isi perbualan tersebut. Saya dan Hayyi cuba menahan ketawa, bimbang dilihat melebih-lebih oleh Dr. yang betul-betul berada di hadapan kami. Pelajar arab lainnya ada yang ketawa berdekah-dekah.Bergambar selepas muhadharah bersama Dr.Ra'ud ( Ulum Al-Quran ) Musim Sejuk.

Dr. Ra'ud yang sebelum ini yang senyumnya dianggap sebagai ketawa, kini merah padam muka beliau dan akhirnya tertunduk-tunduk menahan sisa ketawa yang mungkin melimpah dari empangan Taqwa dan Wara'nya.

Dr. Ra'ud pun ketawa. Beliau kemudian segera istighfar dan berselawat seterusnya mengakhiri kelas kami. Hari ini dalam sejarah.