Isnin, 2 Ogos 2010

Saya Hilang Cerita

Hari ini Darul Muttaqin bertambah meriah. Kepulangan Syaukani dan Muhammad menambah seri. Saya seperti biasa cuba menjadi pendengar yang baik, menadah telinga mendengar cerita-cerita baru dari bumi Dimasyq.

Syaukani bersungguh dengan cerita sejarah, talaqqi dan kursus bahasanya di sana. Pengalaman bergaul secara hikmah dengan masyarakat di sana memberi pulangan yang baik. What you give, you get back. Pengalaman talaqqi beliau bersama para syuyukh di Syria memberi pengalaman yang sangat berharga.

Muhammad pula berkongsi cerita tentang perkenalannya dengan seorang guru. Maulana yang banyak mengusik jiwa dan pemikirannya. Manadah kitab dan bertalaqqi bacaan Al-Quran secara teliti. Huruf demi huruf ditahqiqkan tajwid dan makhrajnya.

Tidak kurang juga Fadzil yang begitu bersemangat. Berita penangkapan syeikh diulas dengan begitu 'panas'.

Saya...?

Tiada cerita untuk dikongsi. Tiada pengalaman untuk dicatatkan sebagai pedoman. Idea untuk menulis di blog juga semakin hilang. Kajian dan penelitian juga semakin tumpul. Perancangan ke Syria sudah tertangguh. Semester musim panas juga tertinggal jauh di belakang.

Ya Allah, aku masih hamba-Mu. Mencari yang terbaik dalam gerak dan langkah.

HASANHUSAINI, 
Darul Muttaqin, Mu'tah, Jordan.

2 ulasan:

 1. hmm... takde cerita pun boleh dijadikan cerita ye? mantap :D

  BalasPadam
 2. salam ustaz..sy hady pelajar perubatan JUST.
  mtk izin ustaz sy download pic bulan yg ada dlm flickr ustaz tuh..sy nk bwt profile pic kt fb..hehe

  terima kasih

  www.arthasreys.blogspot.com

  BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]