Ahad, 21 November 2010

Lebih Pada Yang Kurang

Miqat Di Zulhulaifah - Bir Ali


"Menjadi juga perancangan nta untuk buat haji waktu muda ye...", tegur seorang teman melalui YM.

Tiada siapa yang menjangkakan, tahun ini saya menjadi tetamu Ar-Rahman menunaikan haji ke Mekkah. Saya sendiri masih separuh percaya, saya dapat menunaikan haji secara sempurna pada tahun ini. Masakan tidak, dalam keadaan semuanya kurang, saya sambut panggilan Haji ke Baitullah.


Ya, semuanya kurang. Emosi saya yang sangat kurang stabil hasil himpitan beberapa masalah yang tak terselesaikan. Masa yang kurang, duit yang kurang, perancangan yang kurang, persediaan yang kurang. Namun, kini saya sedar, pada kurang itu, banyak kelebihannya.

Dengan kos yang hanya mencecah RM2000 ( Malaysia RM 10000 bersama TH ), musafir kami hanya biasa-biasa. Tidak ada hotel yang selesa. Tidak ada makan yang tersedia. Musafir kami bertemankan  tong gas, beras dan periuk belanga. Mengenderai unta kurus merentas perjalanan lebih 1000KM dari Karak ke Mekkah. Bas Mitsubishi model Temsa Safari berenjin diesel yang berkapasiti 12000cc keluaran tahun 2000 itu masih boleh diterima akal (di samping tawakkal) untuk bermusafir ribuan kilometer.

Kurangnya selesa pada hotel, lebih mengkhusyukkan saya untuk berteleku di anjung Al-Haram. Merenung Kaabah, rumah Allah yang agung. Batuan yang berbungkuskan kain hitam itu dikelilingi oleh ribuan manusia dalam setiap detik. Rumah itulah yang dibina oleh Ibrahim dengan bantuan anaknya Ismail. Anak yang masih kekal soleh meski ditinggalkan jauh di lembah gersang Mekkah bersama Ibu muda tanpa sebarang bekal.  Moga kami menjadi Ayah sepersis Ibrahim. Moga Ismail itu adalah  anak-anak kami. Ya Allah, kabulkan doa kami.

Makanan yang tidak tersedia menjadikan saya lebih tenang berbekalkan tamar dan air zam-zam, saya berteduh, mengi'tikafkan diri di anjung Al-Haram beberapa hari sehingga hari Tauriyah.

Zam-zam, air sejarah hasil tujahan kaki Ismail. pancurannya kekal ke hari ini. Membasahkan kerongkong ummat yang dahaga. Mengeyangkan perut-perut yang lapar. Hajar tabah menerima amanah dari suaminya Ibrahim untuk bemukim di lembah gersang bernama Mekkah. Lembah yang tidak punyai sebarang tumbuhan. Hajar, meski ditinggal ribuan kilometer oleh suami di lembah gersang, tanpa sebaang bekal, masih positif mendidik Ismail. Tidak pula diapi-apikan anak tersebut untuk membenci ayahnya yang jarang pulang menjenguk mereka. Moga Hajar itu menjadi ibu kepada anak-anak kami.

Duit dan bekal yang kurang menjadikan saya kurang sibuk untuk tawaf di kedai dan gerai sekitar Masjid Kucing yang masyhur di kalangan Hujjaj Nusantara.

Allah, tenangnya Ziarah, Umrah dan Haji ini. Sesekali, menghubungi ibu di kampung, melaporkan kondisi, moga tenang gelojak dada ibu penyayang itu.

Merenung Kaabah, mengimbau tawaf, menyoroti saei, saya melakarkan sebuah Sajak.


Di celah lumat umat manusia,
Hatiku hanya layak memendam rasa malah kata,
Semakin kecut dan takut untuk menuntut cinta dan cita-cita.
Ya Allah, jadikan hatiku SALIM, sesuci hati Ibrahim.
Hati yang telah mengukir rasa, menterjemah kata, melunas cinta dan menggapai cita-cita
Tanpa berpaling dari yang Esa.
Tanpa dosa dan Nista.
-hasanhusaini-
Pintu Umrah, Tingkat 2, Al-Haram Makkah. 


HASANHUSAINI, 
Darul Muttaqin, Mu'tah, Jordan.

3 ulasan:

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]