Rabu, 24 Februari 2010

Sejarah Yang Diulang | New Lahabisme

"Inilah anak saudara kebanggaanku...."

"Anak lelaki ini bakal menjadi pemimpin agung kita suatu hari nanti..."

Mungkin inilah dialog yang berlaku pada hari Isnin, bulan Rabi'ul Awwal bersamaan April 570 Masihi bersamaan dengan tahun Gajah.

Lantaran kegembiraan mereka dengan lahirnya putera sulung Abdullah Bin Abd Muttalib. Beberapa keajaiban berlaku. Tercatat dalam kitab sejarah. Kegembiraan itu terzahir apabila Abd Muttalib sendiri mendukungnya ke dalam Ka'abah lantas memuja dan memuji Allah serta menamakan bayi agung itu dengan nama yang asing pada Arab Jahiliyyah, MUHAMMAD.

Riwayat lain pula menceritakan bahawa, paman-paman baginda dari anak Abd Muttalib juga begitu gembira. Antaranya ialah Abu Lahab yang menyambut kelahiran Muhammad dengan menyembelih unta peliharaannya sendiri.

Mereka berarak mengelilingi Makkah dengan memalu kompang dengan riuh rendah tanda kegembiraan. Kegembiraan  mereka dengan kelahiran Muhammad.

Isnin, 15 Februari 2010

Mengasah Gigi Mengunyah Padi

" Kita sembang di Jordan nanti ye... Namun, semasa belajar, minat harus tinggi kepada bahan mentah, bukan yang sudah masak. Harus minat pada minyak hitam, bukan ron97. Itulah beza pegawai cari gali dengan pengguna :)"

Begitu berakhirnya dialog saya bersama Us Hasrizal seminggu sebelum berlangsungnya PERTAMA ke-4. Hati saya berbunga-bunga menanti pertemuan bersama sifu saya itu. Namun, secara jujur, saya berkira-kira, berpeluangkah aku untuk menuntut janji itu...?

Pertama bermula. Kesibukan menjerut halqum. Penghargaan tidak terhingga kepada AJK Teknikal saya. 

Akhirnya, saya sempat mencelah. Beberapa ruang kosong saya pergunakan sepenuhnya untuk mencedok pandangan Murabbi itu. Waktu paling istimewa apabila sempat bersama Abu Saif ke Mazar Al-Janubi. Menapak menelusuri jejak langkah beliau 10 tahun yang lalu. Stesen minyak, Makam Syuhada', 'rumah kurungan', Bilik Talaqqi dan sebagainya...Syukran Ustaz.

Ahad, 7 Februari 2010

Kelambu Itu Hanya Milikmu

 “ Kalau Ustaz nak tahu, di sekolah saya teruk, ada banyak geng..ada geng pengetua, geng GPK. Hui, kalut jadinya…Tapi saya tak sokong mana-mana geng...” seorang guru cuba berkongsi cerita dengan saya.

Saya selaku orang baru cukup menggeletar bila dikhabarkan dengn berita-berita sedemikian.

“ Orang rumah saya ni memang malas dalam bab masak memasak, sebab tu bila you datang, saya ajak makan kat kedai je, senang..tak perlu tengok muka protes bila diminta masakkan makanan”.

“ Aku dah tak tau nak cakap macam mana lagi dengan bini aku tu..tak larat lagi dah..bila ditegur, membebel” Seorang suami berkongsi masalah kelambunya kepada mantan teman sekelambunya ketika di asrama sekolah menengah.

إن من شر الناس عند الله منزلة يوم القيامة الرجل يفضي إلى امرأته وتفضي إليه ثم ينشر سرها

FALSAFAH KELAMBU

Dalam hadis di atas, Rasulullah mengatakan bahawa, orang mendedahkan cerita aib pasangan masing-masing akan berada pada martabat yang paling bawah, paling hina.

Mungkin dialog yang saya paparkan di atas tidak satu pun sampai ke tahap yang telah disebut dalam hadith ini, namun falsafahnya adalah sama.

Jumaat, 5 Februari 2010

Mohon Pencerahan

Lama tak menulis. Sebab lama sedang mencari, mengkaji sebelum memberi.

Saya sedang berusaha untuk menemukan titik yang paling baik secara ilmiah dengan bukti sejarah, bagaimana kerja kerasnya Yahudi hasil yakinnya mereka dengan Al-Quran dan Hadith-hadit Nabi Muhammad Sallalahu'alaihiwasallam. Sedang mukmin pula hanya asyik menunggu dan menanti, bila janji Allah terlaksana.

Saya juga sedang mengkaji, bagaimana asal usul Yahudi di Madinah. Sedangkan sejarah tak pernah mencatat bahawa ada Yahudi yang dilahirkan di situ sebelum kedatangan Nabi Muhammad Sallahu'alahiwasallam.

Saya juga sedang meneliti, bagaimana Yahudi telah banyak merosakkan umat Islam melalui makanan. Bagaimana peristiwa racun Khaibar. Konspirasi makanan Abbasiyah dan betapa syuhbahnya makanan di timur tengah yang menjaditumpuan pelajar muslim dan merupakan sumber intelektual serta epistemologi muslim.

Andai ada para sahabat yang ingin berkongsi maklumat dan idea serta tunjuk ajar mahupun kritikan, silakan sahaja. Saya persilakan untuk menzahirkannnya pada kotak ulasan dibawah. Kalau tidak, emailkan sahaja kepada saya.
Syukran. Terima Kasih. Thank You.

HASANHUSAINI,
Darul Muttaqin, Mu'tah, Jordan.