Selasa, 30 Mac 2010

Minda Negarawan

Malam ini, saya meluangkan masa selepas menelaah beberapa laman blog untuk menambah thaqafah dan pengetahuan isi semasa untuk menyiapkan tugas penting – menyemak kertas jawapan peperiksaan.

Kertas sejarah tingkatan 4 dan 5.
Kurang 10 keping yang saya semak, satu pemandangan baru terlukis di minda saya tentang landskap sebuah pemahaman yang sebelum ini berterabur.

Tiba-tiba datang satu mesej dari Marwan, usrah Ghuraba’ DQ.

Mesej yang mencantumkan puzzle landskap pemikiran saya dengan lebih lengkap.

Falsafah INQILABIYYAH.

Kemahiran sebenar NEGARAWAN.

Kemahiran untuk meRUNTUHkan dan memBINA semula dengan lebih baik. Kemahiran menyediakan alternatif.

Selasa, 23 Mac 2010

Nikmat Sebiji Telur


Goreng telur-Goreng telur


Sedap....(nikmat air tangan sendiri)


Kini, giliran saya menyelia kanak-kanak di rumah. 5 orang sepupu berumur 2-8 tahun bukan kepalang untuk diurus.

Makan, minum, mandi, menangis.

Main, bergurau, jatuh, nangis lagi.

Lapar, nangis juga.

Segalanya nak diuruskan. Aduh, pening kepala.

Sabtu, 20 Mac 2010

Teman, Sahabat dan Guru

"Salam, minta abang senaraikan tokoh huffaz yang telah berjaya..."  Seorang junior saya menulis di YM.

Ini Jawapannya...Untuk anda dan saya renungi.
"Kembara hidup ini semakin pantas...tak mungkin masa itu dapatku pintas. Namun sepanjang perjalanan meniti masa itu, ku temui ramai insan yang menjadi guru dan teman. Terima kasih atas lorekan kenangan. Akanku abadikan selagi hayat dikandung badan!" [Kekanda Ridzuan Khalin]
Saya punyai ramai teman, kawan, sahabat, junior dan senior melata di seluruh pelusuk dunia. Mereka yang pernah saya kenali dalam diari hidup saya di bumi Allah ini. Ada yang masih rapat sehingga hari ini. Ada yang sudah terputus hubungan. Ada juga yang sudah mendirikan rumahtangga dan mendapat cahaya mata. Malah ada yang telah kembali ke sisi yang Esa.

Teman, sahabat dan kawan. Mereka sebagai guru, mengajar erti kehidupan kepada saya.

Selasa, 16 Mac 2010

Mereka Bertempik Lagi

Boikot barangan Sweden !

Boikot Barangan Sweden !

Apa barangan Sweden...? 30% dari enjin kenderaan berat di Malaysia dari Sweden. Scania menjuarai senarai enjin terbaik. Bas-bas kerajaan menggunakannya. Bas-bas ekspres juga tak ketinggalan. Lori dan tak pengangkutan juga begitu.

Boikotlah.

2008 masih segar mencatat akhbar Denmark menyiarkan karikatur Nabi Muhammad sallallahualaihiwasalam. Aksi yang menimbulkan reaksi kemarahn umat Islam seluruh dunia. Dari negeri matahari tebit sehingga negeri matahari tenggelam, Umat Islam bangkit menunjuk perasaan, menghantar memorandum, piket dan sebagainya. Akhirnya, setelah sebulan berlalu, suasana menjadi sejuk.

Hampir setahun berlalu, kini tiga akhbar Sweden melakukan aksi yang sama.

Khamis, 11 Mac 2010

Syeikhul Azhar Prof Dr. Sayyid Tantawi

 
Syeikhul Azhar Sayyid Tantawi 28 Oktober 1928-10 Mac 2010

10 MAC 2010 | Riyadh

Dunia Islam digegarkan dengan berita kematian mengejut tokoh intelektual terkenal, Syeikhul Azhar, Prof Dr. Sayyid Tantawi.

Sheikhul al Azhar, al Imam Prof.Dr Mohamed Sayyid at Tantawi meninggal dunia pada pagi Rabu di Arab Saudi akibat serangan jantung yang begitu kritikal, di waktu usianya menjangkau 82 tahun.

Serangan mengejut telah menimpa Sheikhul Azhar sepanjang keberadaan beliau di Lapangan Terbang al Malik Khaled Antarabangsa, Riyadh untuk melakukan perjalanan pulang ke Kaherah. Ketika Allahyarham berangkat segera menuju ke hospital beliau telahpun menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Allahyarham dijangka akan dikebumikankan di perkuburan Baqi’ al-Gharqad berhampiran Masjid An-Nabawi dan maqam Baginda sallallahu alaihi wasallam di Madinah al-Rasul sallallahu alaihi wasallam.

Allahyarham dilaporkan sedang berada dalam sesi lawatan rasmi menemui wakil Kerajaan Saudi untuk menghadiri Majlis Penganugerahan Raja Faisal kepada beliau berikutan khidmatnya kepada Islam di mana Allahyarham termasuk salah seorang penerima anugerah tersebut pada tahun ini.

Allahyarham yang juga merupakan Sheikhul Azhar, lahir pada 28 Oktober 1928 di sebuah desa Salim As-Syarqiyyah berpusat di daerah Tama, Soohaj. Beliau telah belajar dan menghafaz al Quran di Kota Iskandariah.

Allahyarham menerima gelaran doktor dalam ilmu hadith dan tafsir pada tahun 1966 dengan pangkat kepujian (mumtaz), kemudiannya bekerja sebagai pensyarah di Fakulti Usuluddin, dan seterusnya ditugaskan di negara Republik Arab Libya selama 4 tahun. Selepas itu, beliau dilantik sebagai dekan bagi Pengajian Pasca-sarjana Universiti Islam di Madinah.

Kemudian Prof.Dr Mohamed Sayyid Tantawi dipilih menjadi Mufti Kerajaan Mesir pada tanggal 28 Oktober 1986, dan menduduki menduduki jawatan tersebut sehingga beliau dilantik menjadi Sheikhul Al-Azhar pada tahun 1996.

Allahyarham juga merupakan salah seorang ilmuan Al-Azhar yang tersohor yang begitu sarat dengan pengalaman ilmu pengetahuannya, terutamanya dalam bidang tafsir.

Walau bagaimanapun, di sana ada pendirian-pendirian beliau mengenai isu politik yang tidak disepakati dasarnya, ini kerana perkara politik lebih mendominasi praktikal dan saintifik dalam kehidupannya. Moga-moga Syaikhuna ditempatkan bersama para Anbiya’, Auliya’, Syuhada’ dan Solihin di sisi Allah taala kelak.

Al-Fatihah buat Syaikhuna al-Allamah Syaikhul Akbar Dr Muhammad Sayyid Tantawi rahimahullah.

Artikel untuk web MPPMJ

HASANHUSAINI,
Darul Muttaqin, Mu'tah, Jordan.

Isnin, 8 Mac 2010

Bayaran Panggilan Rindu Dimasyq

"Ana dah confirmkan nama nta kepada pihak penganjur. Maksudnya, nta memang akan menjadi wakil MPPMJ ke Syria sebagai panel wacana anjuran PPMS" Mesej ringkas dari Presiden MPPMJ, Us Shahrul Adnan hinggap di HP saya.

Saya menjenguk Hayyi dan Syaukani, bertanyakan kesudian mereka untuk menemani saya ke Dimasyq. Cerita adik bongsu GEGAR pasti menarik perhatian mereka.

Hasrat untuk membalas kunjungan agung Azan ke Jordan ditanam sejak September 2009. Cuti akhir semester pertama dipenuhi tugas untuk PERTAMA ke-4.

 Azan yang sentiasa menjadi Inspirasi

Selasa, 2 Mac 2010

Penipuan Nilai

Semalam, generasi tahun pertama sesi 2009-2010 yang dinamakan generasi K.A.M.I menjalankan program sambutan Kelahiran Nabi Muhammad sallallahu'alaihiwasallam. Bertempat di Bayt Hamalatul Quran [rumah yang paling besar] dengan aturan majlis yang sungguh bagus.

Tahniah kepada Akh Rasyidi Ali selaku penyelaras.

Saya cukup berpuas hati. Pendekatan yang benar-benar menjinakkan peserta dan mengikat hati untuk menyelami erti sebenar nikmat kelahiran seorang Nabi dan Rasul.

Sebelum berlangsung, saya dan Rasyidi sempat menemuramah beberapa orang Doktor di Fakulti Syariah Univerisiti Mu'tah. Jawapan yang diberikan cukup baik untuk menjelaskan fikrah.

Pesanan Dr. Syuwesh paling terkesan. 

Perbuatan meliarkan manusia dari agama dengan alasan agama adalah perbuatan terkutuk. Terpesong jauh dari maqasid syariah Islam. Lantikan Allah kepada manusia sebagai pendakwah dan Khalifah adalah untuk menguruskan manusia dengan syariat Allah. Sebagai penyelesai masalah. Bukan penimbul dan pereka masalah.