Rabu, 30 Jun 2010

Kepemimpinan Manusiawi


Bahang Mesyuarat Agung Tahunan PERMATA semakin menyala-nyala. Poster-poster dan banner memenuhi ruang wall Facebook yang menjadi pengganti dinding rumah persatuan. Status-status dari Yahoo Messenger juga mengalami transformasi yang meluas. Semuanya berkisar tentang pilihanraya.

Dalam Islam, tugas memilih pemimpin adalah tugas dan tanggungjawab yang besar. Kesilapan tangan memangkah akan menyebabkan kesan yang buruk berpanjangan. Pengamatan yang tajam dan penelitian yang terperinci harus dibuat sebelum tangan mengguriskan pena ke kertas pencalonan apatah lagi kertas undi. Tindakan itu mengundang soalan yang perlu dijawab secara tuntas dihadapan Allah.

Dewasa ini, tidak susah untuk mencari dalil-dalil dan nas yang memberi tunjuk ajar bagaimana protokol dan prosedur serta tatacara memilih pemimpin. Justeru, tulisan saya agak jauh dari berbicara tentang nas dan dalil. Psikologi kemanusiaan menjadi tema saya untuk kesekiankalinya.Jumaat, 25 Jun 2010

Saya Juga Militan

JI dan Militan?
Awal Millenium, pasca kekalahan besar parti pemerintah di dua negeri Pantai Timur selepas ditiup gelombang reformasi, desas desus militan bakal mengamuk timbul. Heboh diperkatakan di seluruh tanah air, dada-dada akhbar terpampang tajuk-tajuk dengan tulisan gemuk hitam. Sekolah Agama Rakyat menjadi mangsa tuduhan yang tidak berasas itu. 

Tidak sedikit guru-guru dari SAR berpindah khemah mendaftarkan diri ke Kementerian Pelajaran Malaysia. Tidak sedikit juga jumlahnya pelajar yang sedang khusyuk dilentur dan diasuh di bawah teduhan atap zink lusuh yang menjadi atap SAR dipindahkan ke sekolah kementerian oleh ibubapa yang melatah dengan isu tersebut. Yayasan Islam Kelantan bagaikan lumpuh seketika. Gergasi pendidikan Kelantan, Maahad Muhammadi Lelaki dan Perempuan juga merasai tempias itu. Saya yang masih berada dipondok tahfiz juga tidak terkecuali. Sanak-saudara yang 'nipis akidahnya' mendesak ibu agar memindahkan sahaja saya dari 'pondok militan' ke Sekolah Kementerian.

Khamis, 24 Jun 2010

Wanita yang bernama AYAH


Di Dukungan Ayah
16 Ogos 1965

Seorang bayi perempuan lahir. Bidan tua menyambutnya dengan senyum. Sihat anak hawa ini. Anak sulung kepada Abdul Wahab dan Meriam ini dinamakan dengan nama yang baik, Nor'aini. Cahaya mataku. Anak itu dididik dengan acuan agama yang baik. Ayahnya seorang guru agama. Ibunya peniaga kecilan di kampung.

Khamis, 17 Jun 2010

Wajah Dan Air Mata

Bulan Jun banyak menempa sejarah dalam diari PAS dan para pendokongnya. 23 Jun 2002, Ustaz Fadzil Noor dijemput kembali ke sisi penciptanya. PAS sedang mekar memipin demokrasi baru rakyat Malaysia. Barisan alternatif bagaikan senget seketika apabila kehilangan tunggak besar, Presiden PAS yang pertama itu.

8 tahun kemudian, 15 Jun 2010. PAS kehilangan seorang lagi pimpinan kanannya. Us Hassan Shukri yang tidak dapat disangkan akan jasa dan baktinya kepada PAS dan Malaysia khususnya juga telah dijemput mengadap Ilahi.

Pastinya, insan yang paling bersedih dengan pemergian itu adalah Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Tuan Guru Haj Abdul Hadi. Mursyidul Am dan Presiden PAS. 

Izinkan potret-potret berikut bercerita sejujurnya. Bacalah ia dengan bahasa jiwa. tatpilah ia dengan penuh rasa.

Isnin, 14 Jun 2010

DBH 1141 : Moga Ditemukan Semula

DBH 1141 bersama Usrah GEGAR di S3 Bangi
Sejak kecil, saya membesar bersama sebuah jentera beroda buatan Jepun. Datsun 120Y. Kereta milik datuk itu cukup banyak kenangannya kepada keluarga saya. Kepada ibu terutamanya. Dari milik datuk, kereta itu dipusakakan kepada nenek. Seterusnya kepada ibu.

Teringat celotah tauke besi buruk yang mengguriskan hati. Kereta lusuh itu ditimbang dan dinilai bersama besi buruk yang saya muatkan dalam bonetnya. RM 1250 sahaja nilainya.

Sabtu, 12 Jun 2010

Penjara Wasilah


Semalam, imtihan [peperiksaan] akhir semester kedua berakhir. Semalam juga, 43 orang sahabat seperjuangan menuntut ilmu di Dataran Syuhada' bermusafir untuk menjadi tetamu Allah ke Madinah dan Mekkah, mengerjakan umrah.

Dua peristiwa ini menyebabkan saya termenung. Tidur saya tidak nyenyak. Kejadian-kejadian yang berkaitan dengan  peristiwa itu bermain-main di benak kepala saya. Serabut dan meminta-minta untuk diselesaikan  dengan kadar yang segera.

Sesetengah sahabat dan teman-teman saya bergembira bagai nak rak, merdeka dari belenggu imtihan katanya. Dengan berakhirnya imtihan, berakhirlah juga tempoh 'baik', soleh dan tempoh belajar mereka. Bebas. Tiada lagi identiti seorang pelajar Syariah pada pakaian, tingkah laku, malah sikap mereka seolah mereka bukan lagi hamba Tuhan Yang Esa.

Teringat juga kisah perbualan saya dengan seorang pak cik arab di dalam Masjidil Haram, pertengahan 2008 sewaktu mengerjakan Umrah kali pertama. Pakcik yang kaya, lagi berharta, namun memencilkan diri dari dunia semata-mata mengharapkan berkat dan pahala di Tanah Haram. Tidak menghiraukan dunia luar, tidak pedulikan masalah umat, hanya semata-mata beribadat dan berkhulwah di perut Haram Mekkah. Sempitnya ibadat pada penafsiran minda dan akal beliau berbanding dengan luasnya kudrat yang beliau miliki.

Sabtu, 5 Jun 2010

6 Jun 1986-2010 : Meniti Sebuah Kehidupan


1986 
 Berada di dukungan Ayah tercinta. Anak sulung dari ayah dan ibu yang sulung. Cucu sulung dari dua datuk yang sulung. Cicit sulung kepada Moyang yang sulung.

Selasa, 1 Jun 2010

Babi dan Bangsatku Khusus UntukmuSaya masih dalam fatrah peperiksaan akhir bagi semester kedua. Subjek yang dipelajari harus dihadam dari kulit ke kulit. Namun, meski dalam kesibukan imtihan, saya masih tidak sanggup membiarkan konvoi itu 'bersendirian'. Lantas, saya menemani malah 'menyertai' mereka. Bagaikan benar-benar berada di Kapal Mavi Marmara. Setiap berita saya ikuti dan teliti. Tambahan pula, jarak saya dan perairan Gaza tidaklah jauh. Israel pula adalah jiran kami yang paling 'rapat'.

Sejarah Yahudi Madinah dari kitab Fiqh Sirah karangan Syeikh Bouti yang sedang saya kunyah ini harus saya ambil 'ibrahnya secara realiti. Yahudi masih real seperti yang diceritakan 1400 tahun dahulu. Jahat, Zalim, Kejam, penipu dan seribu satu keburukan.

"Kami sekali-kali tidak akan membenarkan konvoi ini sampai ke Palestin. Kami menganggap ini adalah provokasi yang tidak perlu. Palestine dan penghuninya selamat bersama kami," kata Menteri Luar Negara Haram Israel. Peristiwa ini saya rakamkan 2 hari sebelum serangan berlaku.