Sabtu, 21 Ogos 2010

Pesan Untuk Saya

"Anak siapa tu? Pakai baju macam tak cukup kain, memboncengan dengan budak lelaki entah dari mana?" Tanya Paksu Leman.

"Oh, Itu anak Cikgu Basir, pengetua Sekolah Integrasi Muara Lumpur tu ", Jawab Makcik Temah.

"Eh, urus sekolah punyalah hebat, takkan urus anak 3-4 orang pon tak mampu.", Soal Paksu Leman kehairanan.

"Aku baru balik kerja ni tau tak, penat tak hilang lagi. Pergi main jauh-jauh...syuuuh..", usir seorang ayah yang dipejabatnya bergelar pakar motivasi handal.

"Yop, bangun, dah dekat pukul 7 ni..kamu tu belum solat subuh lagi." seorang ibu mengejutkan anaknya yang merupakan orang kuat agama dan tarbiah di Kampus.

Rabu, 11 Ogos 2010

Memburu Hilal Ramadhan 1431H

Selasa 10 Ogos 2010 bersamaan 29 Sya’ban 1431H, Iraq, Jordan.

Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Mu’tah [PERMATA], melalui Biro Penerbitan dan Penerangan telah menjalankan aktiviti mencerap anak bulan Ramadhan untuk tahun 1431H. Program cerapan sebegini adalah yang pertama diadakan di Jordan.

Bergambar sebelum pulang ke Mu'tah

Selasa, 10 Ogos 2010

Bodoh Sombong Budaya Kita

Marah...?
"230 Dinar Urduni..." beritahu kerani kaunter bayaran yuran universiti. Matanya langsung tak memandang mata saya. Tajam merenung ke kaca komputer sambil tangan kanannya sibuk meletup-letupkan jari-ajri tangan kirinya.

Saya letakkan 130JD di atas meja sambil tangan kiri menyeluk saku mengambil baki 100JD untuk menggenapkan jumlah yang perlu dibayar. Duit yang saya letakkan dimeja diambil dengan tangan kiri namun kemudiannya dihempaskan semula sebelum resit saya dikoyakkan.

"Aku kata 230JD!! Bukan 130JD...Kalau kamu miskin, baliklah ke negara kamu! Jangan asyik meminta belas kasihan di negara kami!!" Matanya merah padam.

Isnin, 2 Ogos 2010

Saya Hilang Cerita

Hari ini Darul Muttaqin bertambah meriah. Kepulangan Syaukani dan Muhammad menambah seri. Saya seperti biasa cuba menjadi pendengar yang baik, menadah telinga mendengar cerita-cerita baru dari bumi Dimasyq.

Syaukani bersungguh dengan cerita sejarah, talaqqi dan kursus bahasanya di sana. Pengalaman bergaul secara hikmah dengan masyarakat di sana memberi pulangan yang baik. What you give, you get back. Pengalaman talaqqi beliau bersama para syuyukh di Syria memberi pengalaman yang sangat berharga.

Muhammad pula berkongsi cerita tentang perkenalannya dengan seorang guru. Maulana yang banyak mengusik jiwa dan pemikirannya. Manadah kitab dan bertalaqqi bacaan Al-Quran secara teliti. Huruf demi huruf ditahqiqkan tajwid dan makhrajnya.

Tidak kurang juga Fadzil yang begitu bersemangat. Berita penangkapan syeikh diulas dengan begitu 'panas'.

Saya...?

Tiada cerita untuk dikongsi. Tiada pengalaman untuk dicatatkan sebagai pedoman. Idea untuk menulis di blog juga semakin hilang. Kajian dan penelitian juga semakin tumpul. Perancangan ke Syria sudah tertangguh. Semester musim panas juga tertinggal jauh di belakang.

Ya Allah, aku masih hamba-Mu. Mencari yang terbaik dalam gerak dan langkah.

HASANHUSAINI, 
Darul Muttaqin, Mu'tah, Jordan.