Sabtu, 31 Disember 2011

Sinopsis Sebuah Kehilangan

Kredit Untuk Ustaz Annamir

"Abang masuk kelas ye..cikgu dah masuk. Jangan takut, ayah ada kat sini je. Kalau takut, tengok je kat luar tingkap, ayah ada kat tepi tingkap ni ye..Ok, masuk kelas dulu." Pujuk Pak Cik Hashim. Tangannya mengesat air mata anak sulungnya yang sejak tadi menangis.

"Ayah, tunggu di sini ye..ayah jangan balik tau.Amin melangkah masuk ke bilik darjah. Tangan ayahnya  malas-malas dilepaskan dari genggaman yang erat. Air matanya diseka dengan tangan kirinya. Tangan kanan pula asyik melambai-lambai ayahnya yang hanya berjarak kurang satu meter.

Saya tersenyum memerhatikan gelagat mereka. Sayu rupanya perasaan saya. Tidak pernah ada memori sebegitu dalam cakera ingatan saya.

Isnin, 26 Disember 2011

Dua Dunia Ganti Sang Muraqib

Cinta Sempurna 2010 (versi Jordan)

2010. Tahun pertama di Jordan. Pelbagai idea berlari di kepala saya. Membuak-buak. Melompat ke sana dan ke mari. Jordan Syria bagaikan Batu Caves dan Sri Gombak. Jarak Irbid dan Mu'tah di dekatkan. Hasilnya, terbitlah satu filem pendek yang bertajuk, Cinta Sempurna (Versi Jordan)

Selasa, 20 Disember 2011

Hasan Ulubate Malaya


"Ustaz, kenapa ustaz sokong si budak kurang ajar, Adam Adli tu?" tanya seorang kawan melalui kotak mail Facebook saya. Pertanyaan sebegitu tidak hanya sekali. Lebih 10 kali pertanyaan itu diajukan. Akhirnya saya menulis sedikit jawapan di status Facebook. 

Saya sokong Adam Adli kerana beliau adalah mahasiswa yang peduli. Asalkan mereka jenis peduli, saya akan sokong meski namanya Jet Li. Itulah pendirian saya. Anak muda, kalau hanya diikat dengan makan, minum, kuliah, tidur dan mengawan, tidak ada nilai pada manusia dan mudanya.

Rabu, 7 Disember 2011

ISLAM : Do and Don'tSuasana menunaikan ibadat haji yang saya alami tidak sama seperti yang saya bayangkan sewaktu di tanah halal. Ia juga tidak sama dengan apa yang saya dengar cerita-cerita orang. Di Tanah itu, saya juga mengatur langkah dengan menelusuri jejak sirah Nabi Muhammad. Dek itu, sebuah buku sirah saya selit, menggantikan kitab fiqh.

Langkah saya adalah langkah beribadat, ziarah mencari ibrah.

Selasa, 6 Disember 2011

Wasiat Untuk Huffaz


Teruskan Manhaj Kebangkitan Generasi Al-Quran

Tulisan ini adalah khusus untuk sahabat Darul Quran. Ditulis sempena Muktamar PERKEMAT DQ tahun 2009. Diulang siar sempena Muktamar PERKEMAT DQ 2011.

Assalamu'alaikum warahmatullah wabarakatuh.

Sewaktu warkah ini ditulis, para sahabat di Darul Quran semestinya telah selesai memilih pimpinan yang berkenan di hati masing-masing. Bahkan sedang bersiap sedia untuk bermuktamar pada keesokan harinya.

Selamat bermuktamar.